Saturday, March 19, 2016

It's National Oatmeal Cookie Day today- March 19

 Oats were one of the earliest cereals cultivated by man. They were known in ancient China as long ago as 7,000 B.C. The ancient Greeks were the first people known to have made a recognizable porridge (cereal) from oats
Oatmeal is heart healthy. More than 37 scientific studies show that eating oatmeal daily as part of a diet low in saturated fat and cholesterol may help reduce the risk of heart disease.
Oats are an excellent source of iron and fiber, which explains why oatmeal cookies are the healthiest type of cookie.There are many different recipes for oatmeal cookies. They can be made with a variety of oats, such as old fashioned oats, quick cooking oats, oat bran or oat flour.  For a healthier cookie, add finely chopped or ground fruits (such as raisins) or nuts and natural honey.  
                                                                                                                                                                                                                  
Oatmeal cookies have been around since the late 1800s. They originated in England, and evolved from the savory oatcake. In the Middle Ages, soldiers carried oatcakes with them in case they needed a quick boost of energy during battle. Although our modern-day version is much sweeter, oatcakes and oatmeal cookies share many of the same ingredients including spices, nuts, and raisins.
The first recorded oatmeal cookies recipe dates back to 1896, when it was written by Fannie Merrit Farmer. The cookies were considered as the healthier version of regular cookies, that is why they became very popular in the beginning of the 1900s and they are still even today.
Quaker Oats was the first U.S. breakfast cereal to receive a registered trademark, the first to offer a recipe and a premium on its package, and the first to offer trial-size samples.



No comments: