Friday, February 19, 2016

It's National Chocolate Mint Day today - February 19

 Chocolate mint is a popular variety of flavored chocolate, made by adding a mint flavoring, such as peppermintspearmint to plain chocolate.
 Mint chocolate can be found in a wide variety of edible products, such as,candy,mint,cookies,mint chocolate chips ice cream,hot chocolate and others. In addition, it is marketed in a non-edible form as a beauty products.
Depending widely on the ingredients and the process used, mint chocolate can give off a very distinctive mint fragrance. The chocolate component can be  milk chocolate.regular dark chocolate or white chocolate due to this, mint chocolate has no one specific flavor and so, each chocolate-plus-flavor combination can be unique.

The history of chocolate goes much further back to the Mayan and Aztec Indians. (From the book, Indian Givers, pg 205-208)  

According to this source though, it appears that the Europeans get the credit for mixing chocolate with mint.  They were apparently looking for ways to make bitter chocolate more palatable and mixed it with mint, cinnamon, and other spices.  Here is the story:                                                                                                                                                     

When the British merchants lost control of the American tobacco market after 1776, they searched for a substitute crop to sell. They found the substitute in the opium poppy grown in their newly acquired lands in India and Burma. ...
While the British made fortunes selling opium to the Asians, and while the newly formed United States peddled tobacco to the world, the Spaniards pushed a seemingly much more innocuous drug found in America. This became known throughout the world as chocolate, the active ingredient in the beans of the cacao pod.
Europeans encountered chocolate when Hernando Cortes conquered the Mayas and Aztecs, who cultivated it extensively. The cacao bean served as the primary form of currency among Aztecs, who also consumed it in various delightful ways. Aztec cooks commonly whipped the chocolate with water and sometimes with honey to make a frothy, refreshing drink that they called chocoatl in the Nahuatl language. What excited the Spanish most about this plant was its narcotic properties. Like the coca leaves in South America, the cacao bean lessened the pains of hunger, gave a shot of energy, and let the user continue marching or fighting for hours. Because of these properties, the conquistadors immediately adopted it as an indispensable aid during their long military campaigns across mountains and through jungles.
The people back in Europe proved far less eager to accept chocolate, which to them looked far too much like rabbit feces. The pure chocolate tasted too bitter, and by tradition Europeans preferred black pepper, horseradish, and mustard for seasoning their vegetables and meats. The Europeans tried mixing chocolate with various spices such as mint and cinnamon to make it more palatable, but reputedly some experimenting nuns first mixed it with hot milk and added sugar to create the chocolate rage that continues today. Hot chocolate became particularly popular in the Catholic countries of the Mediterranean, where it stimulated the faithful on the numerous fast days when the church forbade food, but permitted drink.
.

 


No comments: