Monday, March 14, 2016

It's National Potato Chips Day today - March 14

potato chip is a thin slice of potato that has been deep fried, baked, kettle cooked, or popped until crunchy. Potato chips are commonly served as a snack,side dish or appetizer. The basic chips are cooked and salted; additional varieties are manufactured using various flavorings and ingredients including herbs,spices,cheeses and artificial additives.

 Potato Chip Brief Story
On August 24, 1853 an unhappy restaurant customer, complaining that his potatoes were too thick and soggy, kept sending them back. Chef George Crum decided to slice the potatoes as thin as possible, frying them until crisp and added extra salt. To the chef’s surprise, the customer loved them and they soon became a regular item on the restaurant’s menu under the name of “Saratoga Chips”.
Alternative explanations of the beginning of potato chips date them to recipes in Shilling Cookery for the People by Alexis Soyer (1845) or Mary Randolph’s The Virginia House-Wife (1824). There are many references between these dates to sliced potatoes being fried in grease but whether they were fried to a crisp is not clear.                                                                                                                                                      
What is clear is that by the late 1870s, the term “Saratoga Chips” was being widely used as a common menu item on train cars, hotel restaurants and street carts. The name carried on into grocers when the chips were made in larger batches by bakeries. They shipped them by wagon to the restaurants and groceries by the barrel, and the groceries would in turn sell to private families by the pound. Families were instructed to bake the chips in a hot oven for a few minutes and they would be as crisp as if fried that same day.  
The Dayton, Ohio-based Mike-sell’s Potato Chip Company, founded in 1910, calls itself the “oldest potato chip company in the United States”. New England-based Tri-Sum Potato Chips, originally founded in 1908 as the Leominster Potato Chip Company, in Leominster, Massachusetts claim to be America’s first potato chip manufacturer.
· In the 20th century, potato chips spread beyond chef-cooked restaurant fare and began to be mass-produced for home consumption.
· Flavored chips were introduced in the 1950′s.
· Potato Chip revenues are over $15 billion a year worldwide!
Health Concern
A big concern about the nutrition of potato chips is that because they are usually made with salt, they contain substantial levels of sodium. This had been linked to health issues such as high blood pressure, and potato chips' taste could make one to overeat it,which could  be contributing factor to obesity.



No comments: