Friday, April 08, 2016

Recipe: It's Empanada Day today - April 8



 Empanada’s are a stuffed bread or pastry that is baked or fried. The name empanada comes from the Galician, Portuguese and Spanish verb em pandar, meaning to wrap or coat in bread.
Empanadas are made by folding the dough or bread around a seasoned stuffing. The stuffing usually is made from meat, cheese, vegetables or fruits but may be made with other ingredients.

A cookbook published in 1520 in Catalan, the Libre del Coch by Ruperto de Nola, mentions empanadas filled with seafood.
                                       
The bolani is an Afghan variant of the empanada. Bolanis are flatbreads stuffed with vegetables such as spinach or potato. They are served in the evenings during the Muslim feast of Ramadan as well as at other times.
Bolivian empanadas are made with beef, pork, or chicken, and usually contain potatoes, peas and carrots, as well as a hard-boiled egg, an olive, or raisins. They are called salteƱas and are moon-shaped pouches of dough customarily seamed along the top of the pastry.                                                                                                    
Empanadas are known as panada or pastel in Indonesia. The panada, has thick crust made of fried bread, giving it bread texture and is filled with spicy tuna and chili peppers. The pastel has thin crust and a fillings typically made of finely diced potatoes, carrot, green onions, chicken, garlic, and glass noodles.
In Nigeria,beef empanada is simply the traditional meat pie. In addition to butter and flour,milk and eggs are added to get a creamy, smooth and tender dough.

Empanada Recipe
· 4 cups flour (plus more for dusting)
· 2 Tablespoon sugar
· ½ Tablespoon salt
· 8 oz butter
· 1 egg
· ¼ cup milk
· Meat filling
· 2 tablespoon canola oil
· ½ pound ground meat
· ½ medium onion chopped
· 1 teaspoon minced garlic
· ½ cup tomato sauce
· 1 tablespoon smoked paprika
· 2 tablespoon parsley
· 1 teaspoon white pepper
· 2 green onion chopped
· 1 teaspoon chicken bouillon powder(optional)
· salt and pepper to taste
· 2 boil eggs (optional)
Instructions
In a food processor or by hand, mix together salt, sugar ,butter blend well .Add the eggs, milk in small amounts, pulse until combined and dough holds together in a ball.
Place the dough on a well floured surface . Divide it into 2 and roll it out .
Using a large mouth, glass glass or bowl about 4 - 5 " cut out circles by gently pressing on the dough and releasing it, shaping the meat pie dough. Continue cutting out dough until all dough has been cut.Refrigerate for at least 30 minutes or until ready to use.
Make the Meat pie filling
Add 2 tablespoon of oil to a sauce pan, followed by onions, garlic, chicken bouillon
and tomato sauce. Let it simmer for about 10 minutes, stirring frequently to prevent burning, add about ½ cup of water if needed.
Then, add ground meat and continue cooking for about 10 or more minutes.
Finally add green onions and parsley, adjust for salt and pepper seasoning.
Remove from stove top and let it cool.
10 Assembling Meat pie
11 Scoop a heaping tablespoon of filling into each circle, top with egg and brush the egg white around half of the circle. Fold over twist and and press with fingers gently to seal the edges of the meat pie.
12 Another way of sealing is by pressing the tines of a fork along the edges of the dough.
13 Carefully place each empanada on a baking sheet and bake.

No comments: