Tuesday, April 05, 2016

Recipe:It's National Raisin and Spice Bar Day today - April 5

 Raisin spice bars are typically made with cinnamon, allspice, chopped pecans or walnuts, and raisins.
  The the creator and origin of National Raisin and Spice Bar Day is not clear. 
Raisin – comes from the Latin racemus and means “a cluster of grapes or berries”.
Raisin grapes were grown as early as 2000 bc in Persia and Egypt, and dried grapes are mentioned in the Bible (Numbers 6:3) during the time of Moses.
 David (Israel’s future king) was presented with “a hundred clusters of raisins” (1 Samuel 25:18), probably sometime during the period 1110–1070 bc.
Raisin colors vary by drying process. For example, a dark purplish/black raisin is sun-dried. A light to medium brown raisin is mechanically dehydrated in special drying tunnels

Make Raisin Spice Bar to enjoy the day
Ingredients
 1/2 cup golden raisins
 1/2 cup dark raisins
 2 cups water
 1/2 cup butter
 1/2 cup white sugar
 1/2 cup light brown sugar
 2 cups all-purpose flour
 1/4 tsp salt
 1 egg, beaten
 1 tsp ground cloves
 1 tsp allspice
 1 tsp cinnamon
 1 tsp baking soda
Instructions
Preheat oven to 350*F.
Boil half of each kind of raisin (1/4 cup golden and 1/4 cup dark) with the 2 cups of water for 3 minutes. Drain juice and save.
Cream butter with both sugars. Add flour and salt; mix well.
In a separate bowl, mix beaten egg, cloves, allspice, cinnamon, and baking soda. Add to the flour mixture along with 1 cup of the raisin juice and mix well. Stir in leftover raisins (1/4 cup golden and 1/4 cup dark) after that is mixed.
Spread dough to corners of greased 9×13 cake pan or a greased cookie sheet. Bake for 25 minutes or until done.
Frost while hot with a powdered sugar frosting or cream cheese frosting.

No comments: