Monday, February 08, 2016

February 8, is National "Potato Lovers" Day

 The potato is a starchy,tuberous crop from the perennial night shade Solanum tubersocum.
The word , potato, is derived from a Native American word “Batata”
Potatoes are a healthy, nutrition rich choice that contain a variety of essential vitamins and minerals. Some important nutrition facts about potatoes:
A medium sized potato contains up to 45% of your daily recommended intake of Vitamin C! .This important vitamin acts as an anti-oxidant, stabilizing or eliminating free radicals, aiding in the production of collagen and helping in the absorption of iron.
A medium sized potato contains up to 18% of your daily recommended intake of Potassium, more than either a serving of bananas or broccoli!  Potassium is instrumental in helping to reduce blood pressure and is an essential micro-nutrient
.
Potatoes served with the skin on (new potatoes, baked potatoes) can contain up to 4 grams of dietary fibre, one of the best options in the produce aisle!  A medium sized potato without the skin still contains 2 grams of dietary fibre.
The potato is best known for its carbohydrate content (approximately 26 grams in a medium potato). The predominant form of this carbohydrate is starch. A small but significant portion of this starch is resistant to digestion by enzymes in the stomach and small intestine, and so reaches the large intestine essentially intact. This resistance starch  is considered to have similar physiological effects and health benefits as fiber: It provides bulk, offers protection against colon cancer, improves glucose tolerance and insulin sensitivity, lowers plasma cholesterol and triglyceride concentrations, increases satiety, and possibly even reduces fat storage.
Potatoes have significant amounts of valuable micro-nutrients since as Iron, Niacin, Folate, Thiamin, and Zinc!
Potatoes are also gluten-free, making them an important source of carbohydrates for those with Celiac Disease or gluten-sensitivities.
Potatoes are naturally fat-free and sodium-free, that is why it is advisable to eat it in moderate quantity and preferably cooked with other healthy food sources such as proteins and vegetables.

No comments: